Sayfalar

26 Temmuz 2018 Perşembe

PETER MATTİSSE : O BİR KOVA!

Rahmetli Peter’in eşiyle dün tanıştık. Bir kaç sene önce medyada sanki gözüme kulağıma şöyle bir çarpmış geçmiş gibiydi haber. Hani biz yalçın kayalar gibi kaskatı yaşarız ya, gerçek o sırada küçük dalgalarla su damlacıkları gibi çarpar durur gövdemize. Biz ise hiç oralı olmayız, aldırış etmeyiz. Sonra gerçek bacadan iner, kapıdan girer tam kaza haliyle bodoslama yamyassı eder ya bizi. Ben de yeni tanıdım Peter ‘ın gerçeğini.
Daha lafın en başında, sabırsız, düzensiz, düz yol bilmeyen onikinci ev yengeç merkürümle hemen sordum : Peter’in burcu neydi? 
Kova burcu dedi eşi Aysel hanım. Kova burcu diye tekrarladım içimden, kova burcu, ilk dilime gelen: “ ayrı olan “ oldu.
Benim bu astroloji ilgim de hep bu yengeç merkür onikinci evim gibi. Bilinçaltımızı doldurup taşıran “tüm zamanın bilgisiyle” büyüleniyorum. Mitoloji de astroloji gibi çok eski bir bilgi. Hangisi hangisinden türedi ki? 
Zeus çok aşık oluyor ölümlü sevgililerinden birine. O kadar seviyor ki onu ayrılamıyor yanından eksikliğini hissediyor. Hiç yapmadığı bir şeyi yapıyor. Ölümlü sevgilisini Olimpos’a çıkarıyor, ölümsüz tanrıların sofrasında tanrısal içeceği kadehine döksün diye görevli kılıyor onu. Tabi kısa zamanda kıskanç eşi Hera  olay çıkarıyor. Zeus’ da gökyüzünün tavanına asıyor sevgilisini kova takımyıldızı olarak. Her zaman görebilmek için. Kovanın simgesi “ saki “ buradan geliyor.
“Kova, ayrı olan, farklı olan” ilk bu kelimeler döküldü dilime. Aysel hanım da anlatınca öyküyü, anladım, evet ayrıydı, Erdek mezarlığında bir dünya zorlu hukuk savaşı sonucunda, ayrılmış bir köşede tek başına yatıyordu Peter.
Peter, Alman adam. İki metreyi aşan boyuyla, fizyolojisiyle, doğduğu yerle tam bir Alman adam. 
Ama o da bir çoğumuzun düştüğü derde düşmüş, “insan olma” hastalığıyla muzdarip olmuş bir Alman insan. 
Hayatının bir döneminde bir Türk kadınıyla evlenmiş, ülkemizi insanımızı daha yakından tanımış, Erdek’i de o kadar sevmiş ki son  yirmibeş yılını orada geçirmiş, mezarının Erdek’te olmasını vasiyet etmiş bir insan.
Peter kalp krizi geçirir ve yaşama veda eder. Vasiyetini yerine getirmek isteyen eşinin karşısına çıkan hukuki sorunların, hakarete varan insanımsı engellerin, ailenin kutlu, zorlu hukuk mücadelesinin detaylarını tahmin edebilirsiniz ya da internetten inceleyebilirsiniz. Bu bölüm mitolojide Arap bölgesinde geçiyor: “ katıksız nefrete tapan insanımsılar“ bölümünde. 
Sonuçta Peter’e mahkeme kararıyla Erdek mezarlığında bir “ayrı köşe “ bulunuyor ve Peter ebedi istirahatine çekiliyor.
İstirahate mi çekiliyor? Yok ben Peter’in istirahat falan ettiğine inanmıyorum. Onun gökyüzünde Kova takımyıldızında bir ışık gibi parladığına eminim. Erdek’te geçirdiği yıllar içinde çocuklara gönüllü öğretmenlikte yapmış olan bu ruh, burcunun yöneticisi üranüsün simgelediği ilerleme ve aydınlanma ülküsüne ölümüyle ve ölüm sonrası yaşanılan defin mücadelesinin merhaleleriyle büyük katkıda bulundu.
Şunu unutmayalım büyük birleştirici Üranüs’tür. Tüm yaratılanı sonsuz farklılık ve çeşitleriyle bir bütün olarak kabul edebilmek. İşte bu çok zorlu bir meziyet. İnsanı diliyle, rengiyle, inancıyla ayırt etmemek, Çanakkale ‘ de Atatürk’ün Anzaklar için söylediği “ onlar artık bizim evlatlarımızdır “ gibi bir lafı edebilmek, hiç de kolay olmayan bir farkındalıktır.
Mitolojide Gaia, toprak ana, bilge ve kahindir de. O seçmeden hepimizi içine alabiliyor,  sakın merak etmeyin.
Sonrasında Peter’in doğum haritasını çıkardım. Ay burcu yaydı, Aysel hanımın güneş burcu gibi. Merkürü de kovaydı, oğlunun burcu gibi. 
Karma sayısı birdi, bu hayatta kimliğini yeniden yaratmaya başlayanlardandı. Retro plutonu güney ay düğümüne yakındı, eski hayatlarından getirdiği çok büyük gücü bu hayatta bırakmalı ve kuzey düğümü güneşinin yanındaydı, kimliğini yeniden yaratmaya başlamalıydı. 
Yayda ki ayının son kavuşumu satürnleydi, zorlu eski hayatlar, ama retro Satürn’ü yüceldiği terazide yine retro neptünle kavuşmuş, güneş ve merkürüyle 120 derecede, merhametli bir usta ve sanatçı bir ruh. 
Ayın önünde ki güneşle yapacağı kavuşum yeni bir kimliğin bu hayatta oluşmaya başlayacağına atıfta bulunuyordu, daha sonraki kavuşumu da merkürle, gelecek hayatta yine öğrenecek, öğretecek.
Peter abi ölümünle bir insanlık dersi verdin, rahat uyu, sevdiğin bu topraklarda yeniden görüşmek üzere.

hobimastroloji@blogspot.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder